Re-imagining of a 1980’s office building to create flexible office space in London’s financial district

Senator House

Completed
November 2019
Client
Legal & General
Location
City of London
People

Title

Summary

Senator House occupies a central location within the City of London, between the River Thames and St Paul’s Cathedral, long associated with the trading and financial services.

Our extension and refurbishment of a tired 1980s office block was designed to meet the needs of the modern worker with high quality, flexible office space and new communal amenities including generous bike facilities.

We considered the way in which the building was approached, maximising opportunities to extend its assets.  A new public garden on Queen Victoria Street provides a visual link to nearby Cleary Gardens and creates a more generous entry sequence for workers and public alike. The existing façade was overclad with a sleek, black granite and bronze to give Senator House a bold and contemporary rebrand, with minimal disruption for existing building users.

A new elegant entrance space has been created with marble wall panels and terrazzo floor which can accommodate high footfall at peak traffic times but which also contains restful waiting areas and private work booths.  A large, low reception area is opened up and lightened, linking the entrance sequence with the building’s central atrium. Interiors feature warm pink hues and are accented by Scandinavian touches such as timber and bronze fins. Absorbent wall panels create a softer and more ambient acoustic environment.

The rooftop had originally been taken up with plant and services, but given its position within the St Pauls viewing corridor, had amazing potential to be transformed into a unique central London building asset with unobstructed views over the River Thames and towards the city.   We worked carefully within planning constraints to create a new rooftop café and garden with whitewashed timber decking. This much-loved amenity for tenants helps redefine Senator House as a distinctive and modern office space for a new London workforce.