Albert House

Client

The Office Group

Status

Complete

Location

Old Street

Area

1,160 sqf

Budget

£3m
Transforming a tired East London office into a beautiful place to work.

Co-working market leaders, The Office Group wanted a new location in the heart of Old Street’s Silicon Roundabout. BAA’s task was to transform Albert House, a tired office building into the kind of fresh, functional and innovative space that would attract creatives and tech start-ups in a highly competitive area.

Our brief was to provide a diverse range of spaces to support working preferences, from one individual needing a desk and business address, to breakthrough businesses with thirty staff.

Options range from open-plan hot-desking to different sized office units and meeting rooms, and generous breakout areas.

Additional amenity for tenants includes outdoor terraces on the third and sixth floors, a bar, lounge and gym. A redundant low height area at ground floor has been ingeniously transformed into a cinema, featuring padded beams, tiered steps and deckchairs.

The outside of this prominent building required a significant makeover with greater street presence for entrances on both Singer Street and Old Street. A new, contemporary treatment of the façade provides a black backdrop to bespoke illuminated signage marking both entrances.

A discreet exterior gives way to ‘industrial chic’ interiors with exposed services and bare concrete. Finishes have been inspired by the Chicago speakeasies of the 1920s with geometric patterns and ceramic floor tiles used to break up the vast floor plan at ground and first floor levels, and individual colours used to create intuitive zoning. Other art deco references include reeded glass, copper accents, mosaic, and turquoise leather.

At ground floor, u-values have been improved with new fenestration and doors to the entrances. There is new lighting throughout, with LED fittings to all offices which switch off when unoccupied. New mechanical ventilation assists with the movement of air and includes heat recovery. Ample bike storage and low energy shower facilities encourage Albert House staff to cycle to work.

Awards

Surface Design Awards 2018 ‘Best Interior’ shortlist

Blueprint Awards 2017 ‘Best Residential Project’ shortlist

RIBA South East Awards 2018 ‘Best Architecture within the SE Region’ shortlist

Client

The Office Group

Status

Complete

Location

Old Street

Area

1,160 sqf

Budget

£3m